Onjuiste berichtgeving contracten tabaksindustrie en studentenvereniging Dizkartes

Geplaatst op di 04 jul Naar aanleiding van het onderzoek van Onderzoeksredactie Tabak naar exclusieve verkoopcontracten tussen de tabaksindustrie en studentenverenigingen is foutieve informatie gepubliceerd. De Algemene Studentenvereniging Dizkartes uit Groningen heeft nooit een samenwerking gehad met Japan Tobacco Industries, voor zover is terug te vinden in de administratie. Dit werd echter wel beweerd door de Onderzoeksredactie Tabak en is onder meer overgenomen door de Volkskrant en Dagblad van het Noorden.

In de sociëteit van de studentenvereniging hing tot studiejaar 2012-2013 een sigarettenautomaat, van een sponsordeal werd al afgezien in 2008. Deze laatste samenwerking was met de British American Tobacco. “Wij betreuren het dat er foutieve informatie is gepubliceerd,” aldus Sophie Klijnstra, Bestuurslid Extern van Dizkartes.
“Aangezien wij het belang van het onderzoek inzagen, hebben wij open gereageerd op de vragen van de onderzoeksredactie.”

In aanvulling zegt Ties Keyzer van de Onderzoeksredactie Tabak: “Begin juni heb ik telefonisch contact gehad met Sophie Klijnstra. In dit gesprek gaf zij aan dat er op het lustrum van 2015 sigaretten werden verkocht, maar dat moest worden nagegaan of de vereniging hiervoor sponsorgeld had ontvangen van een tabaksfabrikant. Na controle van de administratie liet de vereniging per mail weten dat dit niet het geval was. Die aanvullende informatie heb ik over het hoofd gezien bij het opstellen van het uiteindelijke persbericht, wat ik betreur.”