Studenten zorgverzekering: dit moet je weten!

Geplaatst op do 07 dec Studenten zorgverzekering: dit moet je weten!
Alle studenten van 18 jaar en ouder zijn verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Hetzelfde geldt voor buitenlandse studenten die in Nederland komen om te studeren en daarbij ook een bijbaan hebben. Gelukkig is er goed nieuws: een studenten zorgverzekering is doorgaans goedkoper dan een reguliere zorgpolis.

Hoe komt dat?
Allereerst is een zorgverzekering voor studenten goedkoper omdat je al je zorgzaken online regelt en de aanvullende verzekeringen zijn uitgekleed met dekkingen waar je als student meestal geen gebruik van maakt.
Daarnaast geven verzekeraars speciale collectiviteitskortingen omdat je bent aangesloten bij een universiteit, studievereniging of studentenvereniging. Je ontvangt dan bijvoorbeeld 10 procent korting op de basis- en aanvullende verzekering. Mooi meegenomen.

Buitenland
Ga je tijdens je studie naar het buitenland voor een stage? Dan is de kans aanwezig dat je recht op een Nederlandse zorgverzekering vervalt. Dit geldt echter alleen als je in het buitenland loonbelasting afdraagt of daar voor zeer lange tijd bent. Zorg in dat geval voor een passende, vervangende verzekering met dekking voor geneeskundige kosten. Twijfel je over je verzekeringsstatus tijdens je buitenlandreis? Neem dan contact op met de Zorgverzekeringslijn via 0800 64 64 644.

Tips voor studenten
Tot slot hebben we nog een aantal nuttige tips voor je op een rij gezet:
• Vraag zorgtoeslag aan: als student heb je vrijwel zeker recht op zorgtoeslag van zo’n 90 euro per maand. Vergeet deze niet aan te vragen via de website van de belastingdienst.
• Overweeg om je eigen risico vrijwillig te verhogen met maximaal 500 euro. In ruil hiervoor ontvang je een maandelijkse korting op je premie die kan oplopen tot 300 euro per jaar (!). Let op: met een hoger eigen risico heb je ook kans op hogere zorgkosten, bijvoorbeeld als je onverhoopt betrokken raakt bij een ongeluk en met de ambulance naar het ziekenhuis moet.
• Vergelijk je polis ieder jaar opnieuw aangezien de premies ook ieder jaar sterk kunnen fluctueren. Het kan zomaar zijn dat je huidige polis dit jaar nog goedkoop is, maar volgend jaar niet meer.
Op ZorgWijzer.nl is het mogelijk om nu je zorgverzekering te vergelijken.