Op kamers wonen: hoe kunnen de vaste lasten lager?

Geplaatst op do 25 jan Wanneer je als student op kamers gaat, heb je meer vrijheid en meer zelfstandigheid dan wanneer je bij je ouders woont. De andere kant van de medaille is dat je waarschijnlijk een stuk duurder uit bent. Je bent nu zelf verantwoordelijk voor alle vaste lasten, waaronder huur, verzekeringen, energie en de wekelijkse boodschappen. Wellicht had je deze kosten niet toen je nog bij je ouders inwoonde. Hoe kun je besparen op verschillende vaste lasten? Je kunt immers leukere manieren bedenken om je (karige portie) geld uit te geven dan aan de verplichte kosten, zoals aan bier bij bepaalde activiteiten.

Besparen op de huurkosten
De hoogte van de huur is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het gebied waar de kamer is gevestigd medebepalend voor de huurprijs. In de grote stad zal de prijs hoger zijn dan in een wat kleinere woonplaats. In sommige gevallen betaal je huur inclusief bepaalde vaste lasten. Denk hierbij aan energie, televisie en internet. Uiteraard speelt de oppervlakte van de kamer een rol bij het vaststellen van de huurprijs. Om er zeker van te zijn dat de verhuurder niet te veel geld vraagt, kun je bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) controleren wat het wettelijk vastgestelde bedrag is voor jouw kamer. En misschien kom je in aanmerking voor huurtoeslag. Controleer dit, want dat scheelt je ook weer in uitgaven – of althans, je ontvangt een bepaald bedrag. Of je recht hebt op huurtoeslag kun je bij de Belastingdienst navragen.

Verzekeringen: hoe kunnen deze goedkoper?
Waar je voorheen voor medische hulp verzekerd was via de zorgverzekering van je ouders, ben je als je 18 jaar of ouder bent verplicht om zelf zorg te dragen voor je zorgverzekering. Je moet dan minimaal een basisverzekering afsluiten op je eigen naam. Daarnaast kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen. Evenals het recht hebben op huurtoeslag, bestaat er een reële kans dat je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Neem zeker even de tijd om uit te zoeken of dit ook voor jou geldt, want dat kan je al snel tientallen euro’s per maand schelen. Andere verzekeringen zijn niet verplicht, maar toch wel aan te raden, zoals een inboedelverzekering of een aansprakelijkheidsverzekering. Er zijn diverse zorgverzekeraars die alles-in-1-studentenpakketten aanbieden. Buiten al het geregel van verschillende losse verzekeringen, betaal je dan (soms) ook minder. Let wel op of je alle verzekeringen die in zo’n pakket zitten nodig hebt of wilt afsluiten. Zo niet, dan kan het voordeliger zijn om de verzekeringen los af te sluiten. Op die manier kun je van alle verzekeringen ook nog eens de goedkoopste zoeken.

Energie vergelijken
Als je een kamer huurt waarbij de energiekosten niet zijn inbegrepen, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het kiezen van een energieleverancier. Je kunt energie vergelijken op zogenaamde vergelijkingssites. Hiermee kun je al veel geld besparen door voor het voordeligste contract te kiezen. Als je eenmaal een energieleverancier hebt, dan kun je ook nog eens flink besparen door je eigen energieverbruik goed in de gaten te houden. Trek een trui aan en sluit ramen in plaats van de verwarming altijd maar hoger te zetten. Laat geen lichten branden wanneer het niet nodig is en schakel elektrische apparatuur volledig uit als je deze toch niet gebruikt.

Boodschappen kunnen goedkoper
Er zijn veel manieren om te besparen op je wekelijkse boodschappen. Zo kun je vaker voor producten van een huismerk kiezen in plaats van de bekende A-merken. Doe liever geen boodschappen wanneer je trek hebt, aangezien de kans op impulsaankopen dan groter is. Misschien kun je regelmatig met medestudenten afspreken om om de beurt te koken en bij elkaar te eten. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook nog erg gezellig én het scheelt iedereen de moeite van elke dag zelf koken (en opruimen).