18 jaar en de zorgverzekering: hoe werkt het?

Geplaatst op ma 02 apr Als je 18 wordt, gaan er dingen veranderen. Zoals de zorgverzekering. Die komt op je eigen naam te staan of je gaat, meeverzekerd met je ouders, wel premie betalen. Kies je voor een eigen zorgverzekering, dan kun je door zorgverzekering vergelijken een goed beeld krijgen van alle opties en voorwaarden.

Zorgverzekering vanaf 18 jaar verplicht
Tot je 18e ben je in principe meeverzekerd op de polis van je ouders. Er hoeft geen premie en eigen risico betaald te worden. Zodra je 18 bent, ga je wel premie en eigen risico betalen; ofwel via je eigen zorgverzekering of terwijl je meeverzekerd blijft met je ouders. Een zorgverzekering op je 18e gaat altijd in op de eerste dag van de volgende maand na je verjaardag. Ben je dus in januari 18 geworden, dan moet de zorgverzekering op 1 februari in gaan. Kies je ervoor om een eigen zorgverzekering af te sluiten, dan is het bovendien een goed moment om te kijken wat elke zorgverzekeraar te bieden heeft en hoeveel je betaalt aan premie. Dit doe je door middel van zorgverzekering vergelijken.

Zorgverzekering vergelijken: waar op letten?
Door online een vergelijking te maken, weet je precies waar je het voordeligst uit bent qua premie. Veel zorgverzekeraars bieden namelijk speciale pakketten aan die zijn gericht op jongeren en/of studenten. Daarom kan het qua premie ook voordeliger zijn om voor een eigen verzekering te kiezen in plaats van meeverzekerd te blijven op de polis van je ouders. In dat laatste geval wissel je namelijk meestal niet van zorgpakket en betaal je mogelijk voor allerlei soorten zorg die je niet gebruikt.

Basis- en aanvullende verzekering
Met de basisverzekering ben je automatisch verzekerd voor een aantal typen zorg. De belangrijkste zijn huisartsenzorg, psychologische zorg, geneesmiddelen, verloskundige- en kraamzorg, en een behandeling en/of verblijf in een ziekenhuis. Daarnaast kun je aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals een tandartsverzekering, een aanvullende verzekering voor fysiotherapie of reisvaccinaties, of een verzekering voor zorg in het buitenland.

Eigen risico
Vanaf je 18e betaal je ook een verplicht eigen risico bij de zorgverzekering. Dit bedrag is momenteel 385 euro. Je kunt het verplichte eigen risico verder nog aanvullen met maximaal 500 euro aan vrijwillig eigen risico. Als je dit doet krijg je korting op de zorgpremie. Het kan zijn dat bepaalde zorg uit de basisverzekering valt onder het eigen risico. Dat betekent dat je het eerste gedeelte van die zorgkosten zelf betaalt. Bijvoorbeeld: je hebt een ziekenhuisrekening van 1.500 euro voor zorg die valt onder het eigen risico. De eerste 385 euro betaal je dan sowieso zelf. Heb je nog een vrijwillig eigen risico, dan wordt dat bedrag ook van de zorgkosten afgetrokken. Wat overblijft vergoedt de zorgverzekeraar. Ook andere zorgkosten die vallen in hetzelfde kalenderjaar worden vervolgens vergoed. Naast het eigen risico bestaat er ook een eigen bijdrage die je moet betalen voor bepaalde typen zorg. De hoogte ervan verschilt per soort zorg.

18 jaar en zorgtoeslag
Vanaf je 18e jaar kun je ook zorgtoeslag aanvragen. Of je recht hebt op zorgtoeslag en hoeveel zorgtoeslag je ontvangt, hangt af van je inkomen. Deze toeslag is namelijk een bijdrage van de overheid om mensen met een laag inkomen tegemoet te komen in de kosten van de zorgverzekering. Meestal zit je als je 18 bent nog onder de inkomensgrens, en heb je recht op zorgtoeslag. Je kunt de zorgtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst.